fbpx

Mandala.hu – Nagykereskedelem és webáruház

25.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes házhozszállítás!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home
Cart 0 Ft

Korábban már írtunk arról, hogyan készülnek a nepáli kézműves rézszobrok, de mire is jó pontosan egy ilyen rézszobor?
A Buddha ábrázolások nem csak arra szolgálnak, hogy Buddha fizikai testét mutassák meg, hanem inkább a saját belső potenciálunkat arra, hogy Buddhák legyünk, így motivációként is tekinthetőek. Mivel minden létezőben ott van a buddhatermészet, ezért egy kép vagy szobor az önmagunkban lévő megvilágosodást is szimbolizálja. Ezen kívül a szobor Buddha tanítását is jelképezi.

Ha valaki vallásos és esetleg buddhista fogadalmai is vannak, egy oltár, melyen ott van valamilyen Buddha ábrázolás, inspiráció lehet a gyakorlásra és a fogadalmak betartására. Eszünkbe juttathatja, mi is a célunk, merre tartunk. Ezen kívül használhatjuk meditációs tárgynak is a Buddha szobrokat.

Tekintetünket irányíthatjuk a szoborra és próbáljunk elménkben elnyugodni ebben a tapasztalatban. Ha valamelyik istenség mantráját szoktuk mormolni, ehhez is segítség lehet egy ábrázolás az adott istenségről. Miközben tekintetünkkel az istenséget nézzük, közben mantrázunk, így több érzékszervet is egy pontba irányítunk, ráadásul pozitív irányba. Ha nincs semmiféle fogadalmunk, vagy nem gyakorlunk mantrát, akkor is jó hatással lehet ránk egy Buddhaszobor egy oltáron vagy a szobában, mivel emlékeztethet minket a bennünk lévő jóságra, nyugalomra vagy más pozitív tulajdonságra.

Korábban leírtuk, hogy a hagyományos nepáli rézszobrokat szokás megtölteni. Ha te is szeretnél egy autentikus rézszobrot, írj vagy hívj minket bátran és a megtöltésükben is tudunk segíteni. A tibeti és nepáli hagyományok szerint ekkor válik a szobor „élővé”. A szent tárgyak, amikkel megtöltik, mind, egy buddha testének, beszédének és tudatának áldását szimbolizálják. A test, beszéd és tudat az a három kapu, amivel működünk a világban. Cselekszünk, beszélünk és gondolkodunk, amikkel aztán a jó vagy rossz karmát teremtjük.

Mint feljebb írtam, egy szobor vagy kép külső támasz lehet, hogy emlékeztessük magunkat a helyes működésre és így inkább pozitív karmát hozzunk létre, ami önmagunknak és a környezetünknek is jobb.

A szobor töltését egy láma végzi, aki mélyrehatóan ismeri ennek az eljárásnak a menetét. Minden szoborhoz írtunk egy rövid áttekintést, hogy az adott istenség mit testesít meg, de ha így kérdésed maradt, melyik szobor lenne a számodra megfelelő, vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk választani.

Related Articles

Buddha legfontosabb tanításai

Kr. előtt 560-480 között északkelet Indiában élt Sziddhártha Gautama, a vallás alapítója, aki később a Buddha – felébredettet vagy megvilágosodott – néven lett ismert. Élete, a teljesség igénye nélkül: Életéről csak legendás adatok állnak rendelkezésünkre. Fejedelmi családba született, előkelő, uralkodásra méltó nevelést kapott. Tanulmányai befejeztével megházasodott, gyermeke született.  A palotában elszigetelten, csak az élet szép […]
Read more

A világ világossága – 1. rész

Akit a világ világossága vezet, az nem tévedhet el. Nem járhat sötétségben. „Lámpád vagyok, ha látsz engem” (János Evangéliumából) „Szítsátok a dharma fényét, a szenvedés sötétjében tévelygőkért” (Santidéva) Az univerzum egyik őseleme a tűz, melynek megnyilvánulása három fontos részből áll: a fényből, a melegségből és a fluiditásból. Az ó és ősmagyar, nyelvben a világ szó […]
Read more

Om Mani Padme Hum – a belső harmónia

A tibeti buddhizmusban ez az egyik legjelentősebb mantra, amelyet különösképpen Csenrézivel (szanszkritül Avalokitesvara), a szeretet és az együttérzés bódhiszattvájával kapcsolnak össze. Ugyanis a mantra recitálása felkelti Csenrézi figyelmét és ezáltal a szeretet és az együttérzés áldásában részesíthet bennünket. A tibetiek úgy hiszik, hogy a Dalai Láma az együttérzés bódhiszatvájának reinkarnációja, ezért nekik különösen fontos ez […]
Read more
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home

Hírlevél feliratkozás

Értesülj aktuális akcióinkról, újdonságainkról...

Kosár
Kosara üres.