fbpx

Mandala.hu – Nagykereskedelem és webáruház

- 20% minden hangtálra és 25.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes házhozszállítás!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home
Cart 0 Ft

A tibeti buddhista ikonográfia két leggyakoribb szimbóluma, a szertartásokon használt dordzse jogar(szanszkrit: vadzsra) és a dilbu vagy drilbu (szanszkrit: ghanta). A jogar legkorábbi megjelenése a Védákig vezethető vissza. Indra, az istenek királyának fegyvereként jelenik meg, mellyel mennydörgést tud létrehozni. A szó jelentése lehet mennydörgés, de gyakrabban fordítják gyémántnak, amire a tibeti neve is utal, ugyanis a dordzse a kövek királyát jelenti, ami nem más, mint a gyémánt. Ez a mindenkiben jelenlévő buddha tudat elmozdíthatatlanságát, szilárdságát jelképezi.

A dilbu, vagyis a csengő önmagában nem igazán jelenik meg, inkább a dordzse kíséretében. Ez egy rituális csengő, aminek a teteje egy dordzséban végződik. Valójában a dordzse magában hordozza mind a két pólusú kvalitást, a csengővel megjelenve ezt társítják a férfi erőhöz, a csengőt pedig a nőihez. Ebben a felosztásban a dordzse az együttérzést és az ügyes módszereket jelenti, amik megvilágosodáshoz vezetnek, vagy amiket egy guru alkalmaz, hogy a tanítványokat előre segítse.

A csengő pedig a bölcsességet jelenti, valamint az ürességet, ami a buddhista filozófia egyik kulcsfogalma. A híres Nágárdzsuna műveihez köthető az üresség tana, amit gyakran félre értenek. A dolgok üressége ugyanis nem nihilizmusra utal. A dolgok üressége csupán azt jelenti, hogy nem léteznek önmagukban mindentől függetlenül, hanem kölcsönösen feltételezik egymást. Így minden összeköttetésben van mindennel, tehát nincs egy jelenség sem, ami egyedül létezne. Ennek a megértése van összhangban a bölcsességgel, amit a dilbu, vagyis a csengő jelképez.

A dordzse (vadzsra) részei és szimbólumai

A dordzsék többnyire két részből állnak, de léteznek egy és három részes jogarok, találkozhatunk dupla dordzséval is, ami két egymást keresztező dordzse “kereszt”.

A dordzse középső része gömb alakú golyódísz, a Darmakaya ami a világ oszthatatlanságát szimbolizálja. Magába foglalja a Hum szótagot, amelynek három hangja az üresség végső igazságát reprezentálja.

A gömböt két karika (gyűrű) fog közre, amelyek az abszolút igazságot jelképezik.

A gyűrűkből nyílnak mindkét irányába a 8 szirmú lótuszok, amelyek a 8 bódhiszattvát reprezentálják. A 8 felső szirom, a 8 férfi bódhiszattvát, a 8 alsó szirom pedig a 8 női bódhiszattvát jelenítik meg.

A felső szirmokat követi a hold és a napkorong, melyek a módszereket és a bölcsességeket, a relatív és abszolút igazság egyesülését reprezentálja.

A korongoktól indulnak a vadzsra, vagy dordzse ágai, melyeknek alakja kard pengékre, vagy lándzsa hegyre emlékeztetnek.

A 9 ágú jogar központi tengelye mellett 8 hajlított ág található, melyek a 4 fő égtáj és 4 köztes égtáj felé mutatnak mindkét végénél. Együttesen jelentik a 8 tudatosságot és a Nemes Nyolcrétű Ösvényt, amely Buddha tanítása szerint út a szamszárikus lét megszabadulásához.

A dilbu (csengő) részei és szimbólumai

A csengő, ahogy fentebb említettük egy jogarban végződik. A jogar általában 5 ágú és úgy tartják ezek jelképezik az 5 férfi páramitát, más néven tökéletességet. Ezek olyan elmeállapotok, amelyek fejlesztésével, tökéletesítésével Buddha szerint elérhetjük a megvilágosodást.

Az 5 tökéletesség:

  • Nagylelkűség
  • Erkölcsösség
  • Türelem
  • Törekvés/Kitartás
  • Elmélyedés

A csengő szája, a nyitott kupola, amely az üresség hangját generálja reprezentálja a hatodik (női) tökéletességet, a bölcsességet.

A csengő külső pereme reprezentálja az ürességet.

A Világosság nyaklánca a legalsó malából, vagy fűzérből álló gyűrű (gyöngy vagy kagyló) reprezentálja a külső védelem gyűrűjét, mely a mandalát védelmezi a tűzvésztől (agresszió mérge), földrengéstől (tudatlanság mérge), és árvíztől (vágyak mérge).

A második védelmező kör 32-65 egymást követő vadzsra jogarból áll, ez a vadzsra védelem.

A fentebb látható kagylók, vagy malákat nevezik Lótusz méhének, amely a harmadik védelmező kör. A lótusz méha felett található egy nyitott rész, ez a föld központját szimbolizálja.

Ezt követi a lótuszvirág 8 szirma, melyek a 8 férfi Bódhiszattvát szimbolizálják. Mindegyik virágsziromban megtalálható 1-1 mag, melyek 8 felajánlás Istennőjét reprezentálják.

A lótuszon belül, ami a csengő törzsét veszi körül, megtalálható egy kisebb lótuszvirág – Mandela istenség lótusz trónja.

A jogar talapzatán található meg a 6 gyűrű, mely a 6 tökéletességet reprezentálja.

A gyűrűk között a Bölcsesség arca helyezkedik el, Prajnaparamita, fején öt-bölcsességgel ékesített koronát visel, aki képviseli a valóság igaz természetét, jelentése a bölcsesség tökéletessége.

Az istennő felett a vadzsra korona lótusza helyezkedik el, amely az 5 Buddha megtestesítője.

A dordzse és a dilbu elválaszthatatlanok egymástól, ugyanis a bölcsesség együttérzés nélkül épp úgy nem ér semmit, mint az együttérzés bölcsesség nélkül. A két jelkép együtt ezek egységét jeleníti meg. Rituálékon a kézben a dordzsét a jobb, a dilbut a bal kézben szokás tartani, de csak az ujjakkal, nem egész tenyérrel. A szertartás különböző pontjain a csengőt meg is szólaltatják. A rituális hangszereket használják arra is, hogy az istenséghez tartozó gyakorlat során, az istenséget meghívják.

Ha van otthon oltárunk, akkor oltárkellékként is rátehetjük a dordzsét és dilbut, így mindig emlékezhetünk azok jelentéséről.

Related Articles

Gyanta füstölő

Talán kevesen hallottak erről a füstölő fajtáról, pedig talán az egyik legősibb füstölési forma lehet. A tömjént és a mirhát is gyanta formájában nyerik ki a fákból. Az általunk megszokott pálcika füstölőhöz hasonlóan itt is hozzá kevernek különböző illatanyagokat, amik lehetnek természetesek, így illatos fák, fűszerek, illóolajok, vagy mesterséges olajok is. A gyanta füstölőt rakhatjuk […]
Read more

Hangtálak fajtái

A tibeti hangtálaknak hang minősége, hatása alapvetően az alapanyag összetételétől, a fémek egymáshoz viszonyított arányától és a megmunkálástól függ. A dekorációval ellátott, csupán két-három fém ötvözetéből készült hangtálak –gépi hangtálak– elsősorban lakásdíszként szolgálnak, az általuk megszólaló hang jóval rövidebb idejű sokkal kisebb rezgésszámú. Ezek a hangtálak öntéssel készülnek, így vastagabbak és az öntőformának köszönhetően szabályos […]
Read more

Hogyan válasszunk hangtálat?

A tibeti hangtálak kézi megmunkálással készülnek. Emiatt nincs két tökéletesen egyforma hangtál. Még ha súlyra, méretre azonosnak is tűnnek, egy kicsi eltérés már más hangot ad, így bizton állítható, hogy nincs 2 egyforma hangot adó hangtál. Az sem közömbös milyen méretű és anyagú ütővel gongatjuk meg a hangtálat. Talán a legfontosabb tényező, az ember, aki […]
Read more
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home

Hírlevél feliratkozás

Értesülj aktuális akcióinkról, újdonságainkról...

Kosár
Kosara üres.