fbpx

Mandala.hu – Nagykereskedelem és webáruház

25.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes házhozszállítás!
Tavaszi akció! Minden lakberendezési tárgyra 30% kedvezményt adunk!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home
Cart 0 Ft

Feng shui. Feng shui tárgyak és jelentésük

Mi a Feng shui?

A Feng Shui mint fogalom szelet és vizet jelent.

Értelmezése más szóval: Környezet. Érezni a környezetet.

Rövid története: Körülbelül 5000 évvel ezelőtt Kínában a Hszia dinasztia uralkodott. A dinasztia uralkodói mindig arra törekedtek, hogy életüket a természet segítségével könnyebbé, szebbé tegyék. A dinasztia alapítója Fu Hszi császár, aki különösen sokat foglalkozott a természet és az ember kapcsolatával. Sokat meditált, tanulmányozta a természeti erőket, az időjárást. Egyszer, amikor a Sárga-folyó partján sétált, meglátott egy teknőst. A teknős páncélján különös jeleket talált, egy bűvös négyzet rajzolatát. Ebből alkotta meg a kínai számmisztika, asztrológia alapját. Később ebből alakult ki Jí Csing (ősi kínai bölcselet) és a feng shui is. A következő dinasztiák tovább tökéletesítették ezeket a tudományokat, a Feng shui alapelvei a han dinasztia nevéhez fűződnek. Először a Feng shuit arra használták, hogy a halottaknak megfelelő temetkezési helyet találjanak. úgy tartották ugyanis, hogy az élő és a halotti világ két különböző világ, és nem keveredhetnek egymással. Viszont szeretteik nyugodt álmát biztosítani akarták, ezért a legtöbb kínai temető délre néző domboldalakra fekszik, ahol semmi sem zavarja a Csí szabad áramlását. A császárok hivatalosan is elismerték, a térrendezés tudományával foglalkozó tudósokat, mestereket, nekik feltétlen tisztelet járt. Általuk határozták meg, hogy hol legyen az uralkodás székhelye, hová építsenek új városokat. Fennmaradt épületek bizonyítják, hogy már 3000 évvel ezelőtt is a Feng shui szerint épültek a paloták, épületek. Megfigyelhető a tudatos telepítés, építkezés.

A kínaiak ősidők óta hiszik, hogy ha az ember beavatkozik a természetbe, csatornákat vág, alagutakat fúr, síneket, felhőkarcolókat épít az előre nem látható szerencsétlenséget okozhat.

Társadalmunkban az orvoskutatók is egyre szélesebb területen vizsgálják a környezet emberre gyakorolt hatásait. Az építőiparban már bebizonyosodott egyes építőanyagokról, hogy toxikus hatásúak, a magasfeszültségű vezetékekről pedig, hogy az emberi egészségre ártalmas sugárzásokat bocsátanak ki.

Ennek hatására nagy változások történtek mind a települések mind a lakóházak tervezésben, és kivitelezésben.

A feng shui célja

A cél olyan környezet megteremtése, ahol életünket a lehető legkényelmesebben élhetjük. Ez egyaránt vonatkozik a lakóhelyre, lakásra és a munkahelyünkre is. A negatív hatásokat ki kell küszöbölni, a pozitívakat felerősíteni, ezzel lehet azt elérni, hogy az ott élők, vagy ott dolgozók számára megteremtődjön az egészség, boldogság, gazdagság, szerencse kedvező áramlása.

Hogyan működik a feng shui?

A Feng Shui rendszer alapja ugyanaz az életenergia azaz “csi”, amely jól ismert a tradicionális kínai orvoslásból. A távol-keleti orvoslás irányzatai megegyeznek abban, hogy az ember csak akkor lehet egészséges, ha a megfelelő táplálkozásnak és életvitelnek köszönhetően elegendő csi áramlik a testében. A csi az emberi szervezetben az energiapályákon, azaz a meridiánokon keresztül áramlik. Kevésbé közismert azonban, hogy ugyanez az energia a földben és a levegőben is kering.

Ezzel az elmélettel foglalkozó szakemberek gyakran “orvosként” is működnek, ezért nevezik a Feng Shuit a terek akupunktúrájának. A Feng Shui a lakást vagy a házat az emberi szervezet hasonmásának tekinti: a száj az ajtónak felel meg, az ablak a szemnek, a falak a bőrnek. A “csi” akkor képes megteremteni az ember jó közérzetét, ha a lakásban vagy házban nyugodtan áramolhat, és a hátsó ajtón vagy ablakon keresztül távozhat a szabadba. Jó, ha a bejárattal szemben nincsen ablak, mert azon keresztül eltűnik az energia, és ugyanezen okból kifolyólag jó, ha a mellékhelyiséget sem közvetlenül a bejárattal szemben helyezik el.

A feng shui két fő alkotóeleme: a Jin (víz) és a Jang (tűz)

A Tao szerint a Jin és a Jang két ellentétes energia, melyek fenntartják a világ egyensúlyát. Szimbóluma, az egymásba fonódó, végtelen fekete és fehér harmóniát alkot, olyan harmóniát, melyre a Feng shui is törekszik.

A feng shui a jin-jang elvet figyelembe véve rendezi a teret. A világon minden az ellentétes polaritású párjával együtt létezik, az egyik a férfias jang, a másik a nőies jin jellegű. A jin és jang energia, azaz a világmindenséget átható életenergia folytonos versengésből, küzdelemből születik, és a folytonos változásban kiegyensúlyozzák egymást. Jin tulajdonságok: nő, hideg, föld, passzivitás, nyugalom, befogadás… Jang tulajdonságok: férfi, meleg, nap, aktivitás… A kínai világképben öt elemből épül fel minden. Az öt elem a fa, tűz, föld, fém és a víz. Egymáshoz való viszonyukat (akár csak a jinét és jangét) versengés és szembenállás jellemzi, és ebből születik a mindent átható életenergia, a csi. Az öt elem körforgása tavasszal kezdődik és télen a vízzel ér véget. Minden létező tartalmazza az öt elemet, bennünk is jelen vannak, s természetünket egyik vagy másik elem uralja.

Jinre jellemző tulajdonságok:

– Nőiesség, kerek ívelt gömbölyded formák. Kék, zöld, fehér és ezüst színek. Mély, tompa hangok.

Jín típusú ember:

Az érzelmek világában él, rajong a művészetekért. Türelmes, kissé bizonytalan, s rendkívül érzékeny. Tudását,tapasztalatát szívesen megosztja másokkal. érzését mindig kimutatja, őszinte.

Jangra jellemző tulajdonságok:

Férfiasság, szögletes egyenes formák. Fekete, vörös, sárga és arany színek. Magas hangok.

A Jang típusú ember:

Szinte tökéletes ellentéte a Jin emberének. Az érzelmekkel ellentétben inkább a józan ész, a logika vezérli. Határozott, bátor és mindig törekszik arra, hogy vezető szerepre tegyen szert. Ugyanakkor figyelmes, tekintettel van a többi emberre is.

Öt elem

 

A kínai filozófia alapvető része az öt elem (öt fázis), bár ezeknek semmi közük az anyag végső alkotóelemeihez. Az öt elem a Fa, a Tűz, a Föld, a Fém és a Víz. A kínai felfogás és a hagyományos kínai orvoslás a természet összes jelenségét, így az ember egészségi állapotát is megpróbálta besorolni az öt elem valamelyikébe. A Tűz: a szív, a vékonybél, pericardium, hármas melegítő ; A Föld: a gyomor és a lép ill. hasnyálmirigy; A Fém: a tüdő és a vastagbél; A Víz: a vese és a hólyag; A Fa: a máj és az epehólyag. Ha mindegyik elem optimálisan működik, akkor tökéletes az egészség. Ha azonban valamelyik elem harmóniája megbomlik, ez máris további kihatással lehet a vele kapcsolatban álló elem vagy elemek állapotára.

E felfogás szerint minden dolog az öt elem jellemzőit tartalmazza, és arányuk határozza meg a dolgok tulajdonságait, viselkedését. Minden ember tehát külön világ. Akiből árad a nyár melege és mozgékonysága, az Tűz típusú, aki viszont a tél nyugalmára és hűvösségére emlékeztet, az a Víz típushoz sorolható, míg a Föld típusú ember a nedvesség súlyosságát és nyirkosságát idézi fel.

Az öt elem energetikailag többféle módon összefügg egymással. Két egyensúlyra törekvő ciklus van: a tápláló és az akadályozó, szabályozó. Másrészt létezik a két kóros, támadó ciklus: a visszaható és a legyűrő.

A tápláló, erősítő ciklusban a Fa táplálja a Tüzet, a Tűz termi a Földet (hamu), a Föld szüli a Fémet (ércek), a Fém beleoldódva táplálja a Vizet (például ásványvizek), a Víz táplálja a Fát. Az akadályozó, szabályozó ciklus jellemzői: a Fa felemészti a Földet, a Tűz megolvasztja a Fémet, a Föld felszívja a Vizet, a Fém elvágja a Fát, a Víz eloltja a Tüzet.

Mire van hatással a Feng shui

  • Karrier
  • Barátok, pártfogók, utazás
  • Alkotókészség, gyermekek
  • Szerelem, házasság
  • Hír, hírnév
  • Gazdagság, siker
  • Család, egészség
  • Bölcsesség, tudás

Karrier

A karrier területére a víz elem tulajdonságai jellemzőek. A pályafutás és az életút megértése miatt használják. A bejáratra esik. Az ősi kínaiak úgy tartották, ez a rész védi meg őket a szellemektől. Célszerű rendet tartani. Díszítéséül ajánlott: vízesések vagy folyók képei, apró díszek, amik szorgalmas állatokat ábrázolnak, csillogó üvegtárgyak, tükrök, nyugalmat árasztó tárgyak.

Kedvezőtlennek számítanak itt a föld elemmel kapcsolatos tárgyak, például a kerámiából készültek, a sárga és más föld színek, a négyzet alakú dolgok.

Barátok, Pártfogók, utazás

Eleme a fém, ezért itt ilyen jellegű tárgyak ajánlatosak.

Fontos, hogy mindig rend legyen. Ajánlott a fekete, fehér,ezüstös, fémes színű tárgyak, különleges szobrok…

Kedvezőtlennek számítanak a csövek.

Alkotókészség, gyermekek

Eleme a fém. Itt fejezhető ki a kreativitás, és ez a terület erősítendő, ha a szoa lakója gyermeket szeretne.

Berendezésnél itt is fontos, hogy mindig rend legyen. Ajánlottak a bronz-, acél-, ezüst-, réz-, arany-,csillogó tárgyak, mozgószobrok, csiszolt vagy természetes kristályok, kavicsok, hegyi kövek, gyermekek fotói fémkeretekben a falakon,játékok, olyan tárgyak, amik az alkotást segíti.

Nem ajánlott a tűz jellegű tárgyakkal, berendezni ezt a sarkot, kerülendő a piros szín, a háromszög alak.

Szerelem, házasság

Eleme a föld, ami a stabilitás jelképe. Ennek a területnek a szerelem és az önismeret az üzenete, mert a helyes önismeret teremti meg a kapcsolatokat, így nem a belőlük hiányzó részt próbáljuk a társunkkal pótolni.

Berendezésénél ajánlott a föld elemű és föld színű dolgok (sárga, drapp, barna) és a romantikusság jellemző színei (rózsaszín, barackszín). Miden olyan holmi, ami a szoba lakója számára a szerelmet jellemzi, gyertyák, masszázsolajak, páros szobrocskák és képek,amik delfinpárt, két galambot, mandarinkacsát stb. ábrázolnak, illatszerek, füstölők.

Kedvezőtlennek számítanak a múlt kapcsolatait idéző, illetve a magányosságot sugalló tárgyak, a rendetlenség.

Hír, hírnév

E terület eleme a tűz. Megalapozza a sikeres vállalkozásokat, az emberi kapcsolatokat. Segít abban, hogy ne szoruljunk senki segítségére. Mások is számíthassanak ránk.

Rakjunk ide valódi tűzzel égő tárgyakat, ilyenek a gyertyák. Legjellemzőbb színek a narancs és a vörös. Eredményeinket jelző dolgok. Az ágaskodó ló, a kakas, a szorgos méhecske is jellemző lehet.

Kedvezőtlen lehet, a vízzel kapcsolatos dolgok, fekete és más sötét színek, kitömött állatok, rendetlenség.

Gazdagság, siker

Fa jellegű terület.

Rakj el minden felesleges tárgyat különösen azokat, amik ellenkeznek a gazdagság eszméjével. Lehet ide csobogót tenni, lehetőleg gömbölyű akváriumot halakkal, tükröket, mert ezek bővítik a vagyont, a bőség jelképeket például békát, vagy szerencsemalacot. Bíbor, zöld és piros színek a jellemzők.

Kedvezőtlen a hamutartó, törött tárgyak.

Egészség, család

Fa jellegű rész. Ha nincs energiánk, szomorúak vagyunk, ez a terület szorul megerősítésre, a tavasz esik hozzá a legközelebb.

Fém jellegű tárgyak, kör alakú dolgok.

Kedvezőtlenül hatnak a beteg növények.

Bölcsesség, tudás

Föld jellegű terület, erősítsük akkor, ha tanulmányokat folytatunk, vagy ha azt akarjuk, hogy több belátásunk legyen, ha időbeosztásunkon akarunk változtatni.

Könyvespolcok, tankönyvek, bölcsek képei. Az ezoterikus képek, mandalák, piramisábrázolások, mert ezek az időtlenség jelképei. Azok az állatok szobrocskái, amik a bölcsességet,tudást jellemzik, ilyenek pédául a bagoly, az elefánt.

A piros szín kedvezőtlen.

Szimbólumok a Feng shuiban

A szimbólumokkal, jelképekkel minden kultúrában találkozhatsz. Jelentésük sokszínűsége miatt egyaránt hatással vannak intellektusunkra és érzelmeinkre is. Hatásuk tudattalan, személyiségünk mély rétegeit is megmozgatja. Elég, ha csak a művészetekre gondolunk: festészetre, zenére, irodalomra, filmekre…

Csikung kínai golyó

A kéz reflexzónái minden szervvel kapcsolatban állnak. A golyók forgatásakor ezeket a zónákat inger éri. A tenyérben pörgő golyók masszírozó hatása stimulálja a környéki idegrendszert, a vérkeringést, aktivizálja a nyirokáramlást, feszesen tartja az inakat, aktivizálja a szövetek anyagcseréjét. Az acél Csikung golyónak vibrációs hanghatása is van. Az acélgolyó belső üregében egy kisebb golyó található, valamint kúp alakú spirál rugó helyezkedik el. A tenyérben való pörgetéskor ez a szervezet rezgésével vibrációt idéz elő. A két golyó más-más frekvencián ad hangot. Az egyik egy mélyebb jin, a másik egy magasabb jang hangot, és ezáltal harmonizálnak.

Bagoly jelentése

A bagoly a tudás, a bölcsesség szimbóluma. Szerencsét hoz a tudásban, önművelésben. Helyezzük lakásunk, vagy íróasztalunk ÉK-i részére.

Buddha szobor

A buddha szobrok az élet minden területén szerencsét hoznak. Zsákos buddhát arra a helyre helyezzük, ahol gondjaink vannak. A gyermekekkel körülvett buddha gyermekáldásban hozhat szerencsét. A kínai pénzeket tartó buddha gazdagság területén hoz szerencsét.

Fu – Lu – Shou

A három Csillag Isten (három bölcs). Minden kínai háztartásban megtalálhatók.

-Fu a boldogság Istene /mindig középen áll/

-Lu a Rang és a Befolyásosság Istene

-Shou a Hosszú Élet Istene

Magukba foglalják a gazdagságot, a sikeres utódok igéretét, a jólétet, a nyugalmat, az egészséget, mindig legyen bőséges ennivaló a háznál.

Kacsa jelentése

A házastársi hűséget és az örök boldogságot várják tőlük a szerelem-házasság sarokba helyezve. A holtomiglan-holtodiglan kapcsolat szimbóluma, hiszen a kacsapárok életük végéig együtt maradnak, és közösen nevelik utódjaikat. Ezért Kínában a menyasszonyi ruhákra gyakran festenek, hímeznek mandarin kacsapárt.

Elefánt jelentése

A nyugalom, a nagyság, az ész és a szerencse megtestesítője. Szimbolizálja a bölcsességet, az erőt, és a kitartást. Szerencsét és jó egészséget hoz.

Ló jelentése

A kecsesség,az erő, a gyorsaság és a bátorság megtestesítője. Szimbolizálja a kitartást, a sikeres utódokat és segít az aprólékos munka elvégzésében.

Hal jelentése

Az aranyhalak, a pontyok csillogó pikkelyei a pénzt szimbolizálják. Az aranyhalak mindig páratlan számúak legyenek, s tartsunk mellettük egy fekete halat is, amely elűzi a balszerencsét.

Béka jelentése

úgy tartják róla, hogy vonzza az ezüstöt és az aranyat ezáltal gazdagságot hoz a ház lakóinak. A bejárat közelébe kell tenni, nem fontos feltűnő helyre. A bejárat felé forduljon.

Sárkány jelentése

A kínaiak egyik legfontosabb állata. Az őserő, a termékenység, a természetesség, az állandó újrakezdés, kitartás jelképe. A sárkány jó szelleme mindent átjár, mindenhol ott van

Bivaly jelentése

A nyugodtság, a kitartás és az erő megtestesítője. A bivaly az általa kitűzött cél irányába halad és addig küzd kitartással, amíg azt el nem éri.

Teknősbéka jelentése

A hosszú egészséges életet, a bölcsességet, a szerencsét, a kitartást egyaránt jelképezi. Minden formában és módon ajánlott.

Sárkányfejű teknős, hátán kis teknőssel

A sárkányfejű teknős segíthet abban, ha úgy érezzük nem találjuk a helyünket a világban. Segíthet hosszú, boldog kapcsolatok kialakításában, újrakezdésében. A sárkány a jó szerencsét és a biztonságot szimbolizálja, a teknős a hosszú életet,bölcsességet. A kis teknős pedig sok-sok új dolgot hozhat az életünkbe.

Macska jelentése

Az alkalmazkodóképesség, a békés nyugalom szimbóluma. A doromboló cica simogatása megnyugtat, gyógyít. Bárhová tehetjük, titokzatos, mágikus erőt tulajdonítanak neki.

Kínai pénz jelentése

A hagyományos kínai pénzérme alakjának a sajátos szimbolikus jelentése. Az érmék kör alakja az eget, a négyszögletes lyuk a földet jelképezik, a lyuk köré rendezett írásjegyek pedig a kultúrára, azaz magára az emberre utalnak. így tehát a pénzérmék az Ég, a Föld és az ember tökéletes harmóniájának megvalósítását fejezi ki. A gazdagság és a jövedelem ősi szimboluma. Ha a karrier területén helyezzük el sikerekre számíthatunk, pénzügyeink javulását szolgálja.

Csobogók, szökőkutak jelentése

A víz elemi energiája legfontosabb a Feng Shuiban, mivel – elemi őserő- minden élet alapvető feltétele.

A víz elemet a kínaiak a jóléttel és a gazdagsággal társítják, ugyanakkor az utazással, a kommunikációval és a művészetekkel kapcsolatos rezgéseket is képviseli. A mozgásban lévő víz (patak, folyó, csobogó, szökőkút) rengetek energiát (chi-t) termel. Különböző kristályokat választhatunk az energia további fokozására. – Keleten elhelyezve a szökökút családi kapcsolatok megerősödését és a testi-lelki egészséget fogja elhozni. Délkeleten megjelenő csobogók az áldás, boldogulás, könnyű előrejutás, a gazdagodás szellemét erősítik. Északon felállított szökőkút, a munkában elért sikerekért felel.

Háromlábú béka jelentése

Liu Hai egyszer egy pénzérmével kicsalogatta a tóból a békát, melynek három lába volt. Hazavitte, s attól fogva gazdagon élt. A monda alapján a háromlábú béka, szájában pénzérmével szerencsét és gazdagságot hoz. Tartsuk az asztal alatt, vagy a délkeleti területen.

Kristály jelentése

Csepp formájú kristály:

A cseppentett kristály ablakba akasztva aktivizálja az adott életterületet. Olyan lehetőségeket vonzunk vele, melyek be tudnak épülni életünkbe, harmóniát teremtenek családban, munkahelyen egyaránt.

Mivel a legnagyobb erővel a kristályok bírnak, fontos, hogy háromnál több kristályt egyszerre ne alkalmazzunk, mert olyannyira felgyorsulnak az események körülöttünk, hogy nem bírjuk követni

Metszett kristályok:

A feng-shui kristályok a legerősebb eszközök a tudatos térrendezésben. Gyémántra emlékeztető csiszolásával a fény szivárványos színekben ragyog, mellyel aktivizálja környezete energiáját.

Olyan helyeken is alkalmazható, ahol az energia áramlását lassítani, fékezni kell. Ilyenek pld. a hosszú, ablaktalan folyosók, ahol az energia oly módon felgyorsul, hogy átfut a helységen mielőtt hasznát vehetnénk

Kvarckristály:

A csiszolt (vagy csiszolatlan) kristály esetleg üveggömb nagyon hatékony feng-shui eszköz a chi megtartására és erősítésére egy adott területen, illetve alkalmas arra is, hogy a chi-t bizonyos irányokból el- vagy azokba terelje.

Related Articles

Az álomfogókról…

Eredete: A vélemények megoszlanak arról, hogy melyik törzs használta először az álomfogókat, de a legtöbb forrás alapján az észak-amerikai Ojibwa nevű klántól származtathatók, később viszont a cseroki és kajova népek vitték tovább, mint hagyományt. A hatvanas, hetvenes évek pánindián mozgalmai után, a legtöbb őslakos népcsoport átvette az álomfogók használatának szokásait, így az álomfogó az őslakosok […]
Read more

Amitábha és Amitájusz

A hagyomány szerint egy buddhának három teste van. Ez a három a következő: Nirmánakája, a forma test Szambóghakája, a megjelenés test vagy gyönyörtest Dharmakája, a végső valóság test Ezt a három testet nevezik trikájának, melynek jelentése egyszerűen csak három (tri) test (kája). Amitábha és Amitájusz egy személy, a különbség a megnyilvánulásban van, ugyanis Amitábha a […]
Read more
ajándékcsomaGOLÁS

Ajándékcsomagolás

Hogyan tudom megrendelni az ajándékcsomagolást? A termék kosárba helyezése előtt, a termékek oldalán tudod kosárba helyezni az ajándékcsomagolás opciót, így egyszerre több ajándékcsomagolást is tudsz kérni egy rendelésen belül. Amennyiben a csomag olyan termékeket is tartalmaz, amelyeket, egy csomagba szeretnél csomagolni, elegendő egy termékhez hozzáadni az ajándékcsomagolást majd a kosárban található megjegyzés rovatban tudod számunkra […]
Read more
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home
Kosár
Kosara üres.