Talán kevesen hallottak erről a füstölő fajtáról, pedig talán az egyik legősibb füstölési forma lehet. A tömjént és a mirhát is gyanta formájában nyerik ki a fákból. Az általunk megszokott pálcika füstölőhöz hasonlóan itt is hozzá kevernek különböző illatanyagokat, amik lehetnek természetesek, így illatos fák, fűszerek, illóolajok, vagy mesterséges olajok is.
A gyanta füstölőt rakhatjuk faszénre, amit először fel kell hevíteni. Sok boltban beszerezhetünk ehhez öngyulladó szenet. Ezt valamilyen fém felületre érdemes tenni, esetleg egy kis fémtálba, kőtálra, vagy egy felajánló edénybe rakhatunk homokot és erre rá a szenet, így biztosan nem melegedik át a tálka, amire a szenet rakjuk. Az izzó szénre rakjunk egy kis darabot a füstölő gyantából és már élvezhetjük is az illatát. Vigyázzunk, hogy ne rakjunk túl sokat rá egyszerre, mert nagyon intenzív tud lenni, főleg kisebb belterekben. Inkább lassan tapasztaljuk ki a megfelelő mennyiséget.
A faszénen kívül füstölőrácsot is használhatunk, ami által csökkenthető lehet az intenzitás. A füstölőrács hasonlít a párologtatóhoz, csak a tetején egy sűrű rács van, amire tehetjük a füstölő gyantát, melyet egy mécses melegít pont annyira, hogy az illata és füstje felszabaduljon az ég felé, de ne kezdjen el gyorsan égni.
Az alábbi oldalon további ötleteket találsz, hogyan égesd a gyanta füstölőt. Bár az oldal angol nyelvű, képekkel van ellátva, így az alapján is érthető:
https://www.wikihow.com/Burn-Resin-Incense-Without-Charcoal
Ha különleges hangulatot akarsz teremteni otthon és egy ősi füstölési módszert kipróbálni, mindenképpen javaslom az emberemlékezet óta jelenlévő füstölőgyanta alkalmazását.