fbpx

Mandala.hu – Nagykereskedelem és webáruház

25.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes házhozszállítás!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home
Cart 0 Ft

A hangtálak eredetét nehéz megfejteni. Sokszor tibeti hangtálként emlegetik, de sokak szerint nem Tibetből ered. Az viszont valószínű, hogy a himalájai régióban kezdték el használni. A hangtál „őse” feltehetőleg a harang. A különböző féle harangokat minden buddhista kultúrában megtaláljuk, mint rituális hangszert. A legtöbb hangtállal manapság Nepálban találkozhatunk. Itt gyártják a kézművesek és adják át tudásukat generációról generációra.  A tálakban eredetileg a bolygók analógiájára hét, később akár nyolc vagy tizenkettő fém ereje ötvöződik. A Himalája lejtőin a kovácsok imádság mellett, csapatmunkában, hosszú órák alatt, kizárólag kézműves technikával készítik. Így a hét fém a bolygókkal:

Arany – Nap, Ezüst – Hold, Higany – Merkúr, Réz – Vénusz, Ón – Jupiter, Vas – Mars, Ólom – Szaturnusz

A hangtálakat meditációra, hangterápiára használják. Utóbbi hatásosságát a rezgések vízre gyakorolt hatása magyarázza, mivel az emberi test 70-80%-a víz. A különböző méretű és hangolású hangtálakat a különböző csakrákhoz társítják. Ezt is figyelembe veszik egy ilyen kezelés alatt.
„Szervezetünk 80% vízből áll. Masaru Emoto évekkel ezelőtt végzett kísérleteiben tudományosan bebizonyította, hogy a víz információvevő és -hordozó. A Víz üzenete c. könyvében szenzációs, mikroszkóp alatt készült felvételekkel bizonyítja be a víz kristályszerkezetét, és azt, hogy ezek a kristály-alakzatok hogy változnak meg különböző információk hatására. Információk, mint pl. a zene, képek, szimbólumok, érzelmek és nem utolsó sorban szavak.”
(forrás – https://terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/hangtal.html)
A fenti idézet alapján világossá válik, hogy miért van pozitív hatással ránk a hangtálak hangjának rezgése. Vízzel meg is tölthetjük a hangtálat, amivel újabb, izgalmasabb hangokat fedezhetünk fel és sokan úgy tartják, hogy ez a benne lévő vízre is jó hatással van, amit utána elfogyaszthatunk.

A hangtál megszólaltatása a gonghoz hasonlóan jelezheti a meditáció kezdetét. Ahogyan megszólal a hang és szép lassan olvad bele a csendbe, úgy csendesül az elménk is. Így könnyebb rákészülni egy csendes meditációra. Akár a tibetiektől ered, akár nem, a tibeti kolostorok és meditációs központok gyakori elemévé váltak a hangtálak. Az agyhullámokra való pozitív hatását is kimutatták.

A csakrákkal kapcsolatos hangterápián ma már pontosan behangolt tálakat is alkalmaznak. A hangolás a következőképpen néz ki (a csakrák magyar neveivel írva):

Gyökér csakra – C
keresztcsonti csakra – D
Napfonat csakra – E
Szív csakra – F
Torok csakra– G
Harmadik szem csakra – A
Korona csakra – B

Csodálatos hangja miatt az sem csoda, hogy a zenészek is szívesen alkalmazzák. Spirituális, utaztató vagy mély és lazító zenéknél gyakori hangszer. Ilyen felhasználása először az ún. New Age zenében jelent meg a hetvenes években és azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Related Articles

Om Mani Padme Hum – a belső harmónia

A tibeti buddhizmusban ez az egyik legjelentősebb mantra, amelyet különösképpen Csenrézivel (szanszkritül Avalokitesvara), a szeretet és az együttérzés bódhiszattvájával kapcsolnak össze. Ugyanis a mantra recitálása felkelti Csenrézi figyelmét és ezáltal a szeretet és az együttérzés áldásában részesíthet bennünket. A tibetiek úgy hiszik, hogy a Dalai Láma az együttérzés bódhiszatvájának reinkarnációja, ezért nekik különösen fontos ez […]
Read more

Feng shui. Feng shui tárgyak és jelentésük

Mi a Feng shui? A Feng Shui mint fogalom szelet és vizet jelent. Értelmezése más szóval: Környezet. Érezni a környezetet. Rövid története: Körülbelül 5000 évvel ezelőtt Kínában a Hszia dinasztia uralkodott. A dinasztia uralkodói mindig arra törekedtek, hogy életüket a természet segítségével könnyebbé, szebbé tegyék. A dinasztia alapítója Fu Hszi császár, aki különösen sokat foglalkozott […]
Read more

Amitábha és Amitájusz

A hagyomány szerint egy buddhának három teste van. Ez a három a következő: Nirmánakája, a forma test Szambóghakája, a megjelenés test vagy gyönyörtest Dharmakája, a végső valóság test Ezt a három testet nevezik trikájának, melynek jelentése egyszerűen csak három (tri) test (kája). Amitábha és Amitájusz egy személy, a különbség a megnyilvánulásban van, ugyanis Amitábha a […]
Read more
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home

Hírlevél feliratkozás

Értesülj aktuális akcióinkról, újdonságainkról...

Kosár
Kosara üres.