fbpx

Mandala.hu – Nagykereskedelem és webáruház

25.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes házhozszállítás!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home
Cart 0 Ft

Elmondható, hogy Nepál egyik legcsodálatosabb nevezetessége az egyedi szoborkészítés. Évezredes hagyományra nyúlik vissza és szakadatlan láncolaton öröklődik át, a mai kor kézműveseire. Mikor a középkori Tibet nagy vallási és gazdasági fejlődésen ment át, oda is az akkor híres kathmandu völgyi szakembereket hívták meg szobrok készítésére.

Minden darab egyedi, mivel viaszveszejtéses technikával készítik. Ez abból áll, hogy egy magra (különböző anyagokból lehet), viaszból formálják meg a szobrot és alakítják ki a legkisebb részletekig. Ezt bevonják agyaggal, majd a kiégetés során, az előre kialakított lyukakon a viasz kifolyik, az agyagból pedig létre jön az öntőforma. A viasz helyére öntik a folyékony rezet (ez a leggyakoribb anyag a nepáli szobroknál, vagy ennek ötvözetei), majd mikor ez megszilárdul, lebontják az agyag öntőformát és eltávolítják a magot.

Ez után jönnek az utómunkák. A szükséges helyeken a kívánt színre festik a szobrot. Különleges figyelmet fordítanak az arc megfestésére, amit arany festékkel készítenek. Ezért kell ezeknek a szobroknak az arcára különösen odafigyelni! A nepáli szakembernek otthon kell lennie a szimbólumok és ábrázolás módok világában, mivel ez nagyon fontos a buddhista szobroknál. Ahogyan a híres thangka festészetnél, itt is kiszámítják még az istenség alakok fejének dőlésszögét is.

Ezeknek a szobroknak a fontos velejárója még, hogy alulról üreges legyen, ami egy fémlemezzel zárható le. Ez az üreg az eljárás során megmarad. Ez azért fontos, mert a szobrot, hogy „élő” legyen, meg kell tölteni. Ez többnyire füstölőporral, mantratekercsekkel, nemes fémekkel stb. történik. Ezután egy felszentelési ceremónia is lezajlik, de valójában maga a töltés is a ceremónia része.

Ha valaki az oltárára egy ilyen szobrot szeretne, mindenképpen javasolt egy lámával megtöltetni a szobrot, hogy az valóban az istenség testével, beszédével és tudatával bírjon. A hívők ezután a szobrot valóban így is kezelik.

Related Articles

Rudraksa

A rudraksa magot elsősorban a hinduizmusban használják malák készítéséhez. A hinduizmuson belül főleg Siva isten követői, a saivák használják szeretettel. Ennek oka, hogy a legenda szerint, az első rudraksa mag Siva földre hullott könnycseppjéből keletkezett, amit együttérzésből hullajtott. Erről tanúskodik maga az elnevezés is, ami a Rudra és aksa szanszkrit szavakból tevődik össze. A Rudra […]
Read more
A világ világossága - 2. rész

A világ világossága – 2. rész

A fény megteremtése: Ha világot gyújtunk, akkor fényt hozunk a sötétségbe. És ez kapcsolatban áll a tudat és a lélek fényességével. Ha a tudatunkban az éberség fénye felgyullad, akkor eloszlatja a zavaros tudatot, az ego sötétségét. Ezzel emlékeztetjük magunkat, hogy teremtés történik az éberség kifejezéseként. Ahogy mi magunk képesek vagyunk világot gyújtani, ugyan úgy a […]
Read more
A 7 csakra

A 7 csakra

A 7 csakra testünk különböző erőközpontjai, olyan csatornák, melyek átszűrik és szabályozzák az energiaáramlást a testben. Az indiai filozófia szerint egymással összefüggő pontok, amelyeken keresztül az ember testében hullámzik az energia, a prana. A csakrák az óramutató járásával megegyező irányban forognak, ha környezetükből energiát vesznek fel, ellenkező irányba, ha energiát adnak le. Összefüggő rendszert alkotva […]
Read more
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home
Kosár
Kosara üres.