fbpx

Mandala.hu – Nagykereskedelem és webáruház

november 25-ig 15.000 Ft feletti vásárlás esetén -20% kedvezmény és meglepetés minden rendeléshez!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home
Cart 0 Ft

Elmondható, hogy Nepál egyik legcsodálatosabb nevezetessége az egyedi szoborkészítés. Évezredes hagyományra nyúlik vissza és szakadatlan láncolaton öröklődik át, a mai kor kézműveseire. Mikor a középkori Tibet nagy vallási és gazdasági fejlődésen ment át, oda is az akkor híres kathmandu völgyi szakembereket hívták meg szobrok készítésére.

Minden darab egyedi, mivel viaszveszejtéses technikával készítik. Ez abból áll, hogy egy magra (különböző anyagokból lehet), viaszból formálják meg a szobrot és alakítják ki a legkisebb részletekig. Ezt bevonják agyaggal, majd a kiégetés során, az előre kialakított lyukakon a viasz kifolyik, az agyagból pedig létre jön az öntőforma. A viasz helyére öntik a folyékony rezet (ez a leggyakoribb anyag a nepáli szobroknál, vagy ennek ötvözetei), majd mikor ez megszilárdul, lebontják az agyag öntőformát és eltávolítják a magot.

Ez után jönnek az utómunkák. A szükséges helyeken a kívánt színre festik a szobrot. Különleges figyelmet fordítanak az arc megfestésére, amit arany festékkel készítenek. Ezért kell ezeknek a szobroknak az arcára különösen odafigyelni! A nepáli szakembernek otthon kell lennie a szimbólumok és ábrázolás módok világában, mivel ez nagyon fontos a buddhista szobroknál. Ahogyan a híres thangka festészetnél, itt is kiszámítják még az istenség alakok fejének dőlésszögét is.

Ezeknek a szobroknak a fontos velejárója még, hogy alulról üreges legyen, ami egy fémlemezzel zárható le. Ez az üreg az eljárás során megmarad. Ez azért fontos, mert a szobrot, hogy „élő” legyen, meg kell tölteni. Ez többnyire füstölőporral, mantratekercsekkel, nemes fémekkel stb. történik. Ezután egy felszentelési ceremónia is lezajlik, de valójában maga a töltés is a ceremónia része.

Ha valaki az oltárára egy ilyen szobrot szeretne, mindenképpen javasolt egy lámával megtöltetni a szobrot, hogy az valóban az istenség testével, beszédével és tudatával bírjon. A hívők ezután a szobrot valóban így is kezelik.

Related Articles

Tingsa

A tingsa egy tibeti rituális hangszer. Két kis cintányérból áll, amiket egymáshoz ütve kell megszólaltatni. Legtöbbször ezek egy bőrszállal vannak összekötve. Összekoccantásuk után sokáig hallható, magas, vibráló hangja van. Használhatjuk hasonlóan a hangtálakhoz terápiára, megszólaltathatjuk a meditációk kezdetén. Külsejét tekintve gyakran díszítik az Om Mani Padme Hum mantrával, a tibeti nyolc szerencse jellel, vagy akár […]
Read more

Guru Rinpocse

Guru Rinpocse, vagy más néven Padmaszambhava, mely lótuszban születettet jelent, a tibeti buddhizmus központi alakja. Olyannyira, hogy a nyingma, vagyis a legrégebbi tibeti buddhista iskolához tartozó kolostorokban, az oltáron gyakran Guru Rinpocse és nem Sákjamuni Buddha szobor van középen. Ez természetes, ha megértjük, hogy a tibeti buddhisták számára Guru Rinpocse egy második buddha, aki a […]
Read more

Mudrák gyakorlása

Írtunk a mudrákról általában, de felmerülhet a kérdés, mégis mit kezdhetünk ezzel a hétköznapjaink során? Az alábbiakban összeszedtünk néhány, a jógában használatos alap mudrát. Ezeket bárki tudja otthon gyakorolni. A jóga szempontjából a mudrák is hozzájárulnak ahhoz, hogy a bennünk lévő energia szél, vagyis prána megfelelően áramoljon. Külön mudrákat alkalmaznak meditációhoz, légzőgyakorlatokhoz vagy ima közben. […]
Read more
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home

Hírlevél feliratkozás

Értesülj aktuális akcióinkról, újdonságainkról...

Kosár
Kosara üres.