fbpx

Mandala.hu – Nagykereskedelem és webáruház

25.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes házhozszállítás!
Tavaszi akció! Minden lakberendezési tárgyra 30% kedvezményt adunk!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home
Cart 0 Ft

A mala a dharmikus (hindu, buddhista, dzsain) vallások imafüzére. Az elmondott mantrák számlálásához használják. A hinduknál hívják dzsapa malának is és a mantrák ezen való számolását dzsapázásnak. Állítólag minden vallás imafüzérének őse az indiai mala. 108 szemből áll plusz egy „guru” szemből. A 108 vallásos jelentőségű szám, aminek számos magyarázata van. Az egyik szerint 108 tudati szennyeződés van, melyet meg kell tisztítani, de fontos szám a 9-es is, aminek a többszörösei kapnak fontos szerepet, így nem csak a 108, de a 18, 27 vagy az 54 is fontos számok. A kisebb malák általában 27 szemesek, amit a tibetiek a leborulások számolásához használnak, mivel leborulás közben ezzel egyszerűbb a számolás.

Anyagát tekintve számos fajtával találkozhatunk. Hogy milyen anyagból van, az az adott vallási irányzat függvénye. A hindu saivák (Siva hívei) a rudraksát (erről itt írtunk bővebben) részesítik előnyben, míg a vaisnavák (Visnu követői) a tulasziből készültet. A buddhista malák is függnek az irányzattól. A legtöbbfélével a tibeti buddhisták körében találkozhatunk. Itt elterjedt a bódhi fa vagy mag mala, de szívesen alkalmaznak drága vagy féldrágaköveket, kagylót és egyedül itt találkozhatunk csontból készült malával is. Ritkán, de tibetben is használják a rudraksát, főleg a különböző tantrákban. Ahol a mahajána buddhizmus terjedt el, így Japánban vagy Koreában, a fából készült malák a népszerűek. Ezek mindenféle fából készülhetnek.

Míg Indiában bal kézzel gyakran meg sem lehet érinteni a malát, addig a tibeti hagyományokban bal kézzel szokás használni. A vaisnavák külön dzsapa zsákot is használnak, amit a nyakukban hordanak és a jobb kezüket betéve tudnak mantrázni. A mutatóujjukat ilyenkor kilógatják a zsákból, mert tisztátalannak vélik. Magyarország szerte is találkozhatunk ezzel a szokással, mivel a köznyelvben „krisnásokként” elterjedt hívők a vaisnavák táborát erősítik.

A mantrázást a guru szemtől -mely a legnagyobb szem a füzéren- kell kezdeni, és mikor körbe érünk a guru szemnél állunk meg, majd megfordulva folytatjuk a folyamatot. Így követhetjük, mikor érünk körbe. A buddhisták általában a mutató és hüvelykujjuk között tartják a gyöngyöket, míg a hinduk a középső és hüvelykujjukkal, hasonló okokból, amit a dzsapa zsákokról írtam. A tibeti imafüzérekre úgynevezett számlálót is raknak, aminek a segítségével a megtett köröket is számolhatjuk. Ez akkor fontos, ha fogadalmunk van például 100.000 mantra elmondására és ezzel hetekig, hónapokig észben tarthatjuk, hol járunk. Ezeket a számlálókat a guru szemtől számítva 21 szem után erősítik a malára mindkét oldalon.

Manapság a keresztény rózsafüzérhez hasonlóan divatcikké is vált a mala, illetve használják ezoterikus körökben a szimpla áldásos hatása miatt is. Ezért népszerűek a különböző ásvány malák is, amik testünkön hordozva fejtik ki pozitív hatásukat. Ugyanígy a különböző és termés maláknak is tulajdonítanak testünkre és elménke való pozitív hatást. Sokan mégis inkább mala tartó szütyőkbe rejtik el vallási eszközüket a kíváncsi szemek elől, ahelyett, hogy ékszerként viseljék.

Bármilyen okból is válasszunk malát, nem árt tudni a mögötte meghúzódó hagyományok alapjait.

Related Articles

Hogyan válasszunk hangtálat?

A tibeti hangtálak kézi megmunkálással készülnek. Emiatt nincs két tökéletesen egyforma hangtál. Még ha súlyra, méretre azonosnak is tűnnek, egy kicsi eltérés már más hangot ad, így bizton állítható, hogy nincs 2 egyforma hangot adó hangtál. Az sem közömbös milyen méretű és anyagú ütővel gongatjuk meg a hangtálat. Talán a legfontosabb tényező, az ember, aki […]
Read more

Mi is az a mudra?

A mudrák különböző kéztartások, testtartások, melyeknek szimbolikus jelentésük van. Mindegyik mudrának speciális hatása van a gyakorlóra. A legjellemzőbb kéztartások megtalálhatók a hindu és a buddhista leírásokban. A jógában is használnak szimbólumokat, mudrákat, melyek elősegítik a spirituális gyakorlatokat. A buddhizmus legismertebb mudrái az áldást szimbolizáló mudra, A felemelt kéz a jószándék, üdvözlés, baráti szándék kifejezése. Egyes […]
Read more

Gyanta füstölő

Talán kevesen hallottak erről a füstölő fajtáról, pedig talán az egyik legősibb füstölési forma lehet. A tömjént és a mirhát is gyanta formájában nyerik ki a fákból. Az általunk megszokott pálcika füstölőhöz hasonlóan itt is hozzá kevernek különböző illatanyagokat, amik lehetnek természetesek, így illatos fák, fűszerek, illóolajok, vagy mesterséges olajok is. A gyanta füstölőt rakhatjuk […]
Read more
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home
Kosár
Kosara üres.