fbpx

Mandala.hu – Nagykereskedelem és webáruház

25.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes házhozszállítás!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home
Cart 0 Ft

A mala a dharmikus (hindu, buddhista, dzsain) vallások imafüzére. Az elmondott mantrák számlálásához használják. A hinduknál hívják dzsapa malának is és a mantrák ezen való számolását dzsapázásnak. Állítólag minden vallás imafüzérének őse az indiai mala. 108 szemből áll plusz egy „guru” szemből. A 108 vallásos jelentőségű szám, aminek számos magyarázata van. Az egyik szerint 108 tudati szennyeződés van, melyet meg kell tisztítani, de fontos szám a 9-es is, aminek a többszörösei kapnak fontos szerepet, így nem csak a 108, de a 18, 27 vagy az 54 is fontos számok. A kisebb malák általában 27 szemesek, amit a tibetiek a leborulások számolásához használnak, mivel leborulás közben ezzel egyszerűbb a számolás.

Anyagát tekintve számos fajtával találkozhatunk. Hogy milyen anyagból van, az az adott vallási irányzat függvénye. A hindu saivák (Siva hívei) a rudraksát (erről itt írtunk bővebben) részesítik előnyben, míg a vaisnavák (Visnu követői) a tulasziből készültet. A buddhista malák is függnek az irányzattól. A legtöbbfélével a tibeti buddhisták körében találkozhatunk. Itt elterjedt a bódhi fa vagy mag mala, de szívesen alkalmaznak drága vagy féldrágaköveket, kagylót és egyedül itt találkozhatunk csontból készült malával is. Ritkán, de tibetben is használják a rudraksát, főleg a különböző tantrákban. Ahol a mahajána buddhizmus terjedt el, így Japánban vagy Koreában, a fából készült malák a népszerűek. Ezek mindenféle fából készülhetnek.

Míg Indiában bal kézzel gyakran meg sem lehet érinteni a malát, addig a tibeti hagyományokban bal kézzel szokás használni. A vaisnavák külön dzsapa zsákot is használnak, amit a nyakukban hordanak és a jobb kezüket betéve tudnak mantrázni. A mutatóujjukat ilyenkor kilógatják a zsákból, mert tisztátalannak vélik. Magyarország szerte is találkozhatunk ezzel a szokással, mivel a köznyelvben „krisnásokként” elterjedt hívők a vaisnavák táborát erősítik.

A mantrázást a guru szemtől -mely a legnagyobb szem a füzéren- kell kezdeni, és mikor körbe érünk a guru szemnél állunk meg, majd megfordulva folytatjuk a folyamatot. Így követhetjük, mikor érünk körbe. A buddhisták általában a mutató és hüvelykujjuk között tartják a gyöngyöket, míg a hinduk a középső és hüvelykujjukkal, hasonló okokból, amit a dzsapa zsákokról írtam. A tibeti imafüzérekre úgynevezett számlálót is raknak, aminek a segítségével a megtett köröket is számolhatjuk. Ez akkor fontos, ha fogadalmunk van például 100.000 mantra elmondására és ezzel hetekig, hónapokig észben tarthatjuk, hol járunk. Ezeket a számlálókat a guru szemtől számítva 21 szem után erősítik a malára mindkét oldalon.

Manapság a keresztény rózsafüzérhez hasonlóan divatcikké is vált a mala, illetve használják ezoterikus körökben a szimpla áldásos hatása miatt is. Ezért népszerűek a különböző ásvány malák is, amik testünkön hordozva fejtik ki pozitív hatásukat. Ugyanígy a különböző és termés maláknak is tulajdonítanak testünkre és elménke való pozitív hatást. Sokan mégis inkább mala tartó szütyőkbe rejtik el vallási eszközüket a kíváncsi szemek elől, ahelyett, hogy ékszerként viseljék.

Bármilyen okból is válasszunk malát, nem árt tudni a mögötte meghúzódó hagyományok alapjait.

Related Articles

Mudrák gyakorlása

Írtunk a mudrákról általában, de felmerülhet a kérdés, mégis mit kezdhetünk ezzel a hétköznapjaink során? Az alábbiakban összeszedtünk néhány, a jógában használatos alap mudrát. Ezeket bárki tudja otthon gyakorolni. A jóga szempontjából a mudrák is hozzájárulnak ahhoz, hogy a bennünk lévő energia szél, vagyis prána megfelelően áramoljon. Külön mudrákat alkalmaznak meditációhoz, légzőgyakorlatokhoz vagy ima közben. […]
Read more

Hogyan készülnek a nepáli kézműves réz szobrok

Elmondható, hogy Nepál egyik legcsodálatosabb nevezetessége az egyedi szoborkészítés. Évezredes hagyományra nyúlik vissza és szakadatlan láncolaton öröklődik át, a mai kor kézműveseire. Mikor a középkori Tibet nagy vallási és gazdasági fejlődésen ment át, oda is az akkor híres kathmandu völgyi szakembereket hívták meg szobrok készítésére. Minden darab egyedi, mivel viaszveszejtéses technikával készítik. Ez abból áll, […]
Read more

Hangtálak eredete

A hangtálak eredetét nehéz megfejteni. Sokszor tibeti hangtálként emlegetik, de sokak szerint nem Tibetből ered. Az viszont valószínű, hogy a himalájai régióban kezdték el használni. A hangtál „őse” feltehetőleg a harang. A különböző féle harangokat minden buddhista kultúrában megtaláljuk, mint rituális hangszert. A legtöbb hangtállal manapság Nepálban találkozhatunk. Itt gyártják a kézművesek és adják át […]
Read more
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home

Hírlevél feliratkozás

Értesülj aktuális akcióinkról, újdonságainkról...

Kosár
Kosara üres.