fbpx

Mandala.hu – Nagykereskedelem és webáruház

25.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes házhozszállítás!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home
Cart 0 Ft

A mala a dharmikus (hindu, buddhista, dzsain) vallások imafüzére. Az elmondott mantrák számlálásához használják. A hinduknál hívják dzsapa malának is és a mantrák ezen való számolását dzsapázásnak. Állítólag minden vallás imafüzérének őse az indiai mala. 108 szemből áll plusz egy „guru” szemből. A 108 vallásos jelentőségű szám, aminek számos magyarázata van. Az egyik szerint 108 tudati szennyeződés van, melyet meg kell tisztítani, de fontos szám a 9-es is, aminek a többszörösei kapnak fontos szerepet, így nem csak a 108, de a 18, 27 vagy az 54 is fontos számok. A kisebb malák általában 27 szemesek, amit a tibetiek a leborulások számolásához használnak, mivel leborulás közben ezzel egyszerűbb a számolás.

Anyagát tekintve számos fajtával találkozhatunk. Hogy milyen anyagból van, az az adott vallási irányzat függvénye. A hindu saivák (Siva hívei) a rudraksát (erről itt írtunk bővebben) részesítik előnyben, míg a vaisnavák (Visnu követői) a tulasziből készültet. A buddhista malák is függnek az irányzattól. A legtöbbfélével a tibeti buddhisták körében találkozhatunk. Itt elterjedt a bódhi fa vagy mag mala, de szívesen alkalmaznak drága vagy féldrágaköveket, kagylót és egyedül itt találkozhatunk csontból készült malával is. Ritkán, de tibetben is használják a rudraksát, főleg a különböző tantrákban. Ahol a mahajána buddhizmus terjedt el, így Japánban vagy Koreában, a fából készült malák a népszerűek. Ezek mindenféle fából készülhetnek.

Míg Indiában bal kézzel gyakran meg sem lehet érinteni a malát, addig a tibeti hagyományokban bal kézzel szokás használni. A vaisnavák külön dzsapa zsákot is használnak, amit a nyakukban hordanak és a jobb kezüket betéve tudnak mantrázni. A mutatóujjukat ilyenkor kilógatják a zsákból, mert tisztátalannak vélik. Magyarország szerte is találkozhatunk ezzel a szokással, mivel a köznyelvben „krisnásokként” elterjedt hívők a vaisnavák táborát erősítik.

A mantrázást a guru szemtől -mely a legnagyobb szem a füzéren- kell kezdeni, és mikor körbe érünk a guru szemnél állunk meg, majd megfordulva folytatjuk a folyamatot. Így követhetjük, mikor érünk körbe. A buddhisták általában a mutató és hüvelykujjuk között tartják a gyöngyöket, míg a hinduk a középső és hüvelykujjukkal, hasonló okokból, amit a dzsapa zsákokról írtam. A tibeti imafüzérekre úgynevezett számlálót is raknak, aminek a segítségével a megtett köröket is számolhatjuk. Ez akkor fontos, ha fogadalmunk van például 100.000 mantra elmondására és ezzel hetekig, hónapokig észben tarthatjuk, hol járunk. Ezeket a számlálókat a guru szemtől számítva 21 szem után erősítik a malára mindkét oldalon.

Manapság a keresztény rózsafüzérhez hasonlóan divatcikké is vált a mala, illetve használják ezoterikus körökben a szimpla áldásos hatása miatt is. Ezért népszerűek a különböző ásvány malák is, amik testünkön hordozva fejtik ki pozitív hatásukat. Ugyanígy a különböző és termés maláknak is tulajdonítanak testünkre és elménke való pozitív hatást. Sokan mégis inkább mala tartó szütyőkbe rejtik el vallási eszközüket a kíváncsi szemek elől, ahelyett, hogy ékszerként viseljék.

Bármilyen okból is válasszunk malát, nem árt tudni a mögötte meghúzódó hagyományok alapjait.

Related Articles

Mi is az a mudra?

A mudrák különböző kéztartások, testtartások, melyeknek szimbolikus jelentésük van. Mindegyik mudrának speciális hatása van a gyakorlóra. A legjellemzőbb kéztartások megtalálhatók a hindu és a buddhista leírásokban. A jógában is használnak szimbólumokat, mudrákat, melyek elősegítik a spirituális gyakorlatokat. A buddhizmus legismertebb mudrái az áldást szimbolizáló mudra, A felemelt kéz a jószándék, üdvözlés, baráti szándék kifejezése. Egyes […]
Read more
Boldogság, Áldás, Mandala....

Boldogság, Áldás, Mandala….

Mindenki boldogságra, szeretetre vágyik! Ez a legtermészetesebb kívánságunk. Most ezt a boldogságot és áldást szeretné megosztani Veletek a Mandala – hogyan kerülhetünk közelebb a boldogsághoz és hogyan érhetjük el azt. Hatalmas szerencsében és áldásban részesült a Mandala: az egyik árubeszerzőnk Tamás Kathamanduban a Szent Sztúpánál, megáldatta a környezetében vásárolt kegytárgyakat, az egyik legtiszteletre méltóbb tanítójával, […]
Read more

Kristályok tulajdonságai

Webáruházunkban rengeteg féle kristály ékszert találsz, malákat, karmalákat és karkötőket. Ha nem tudod pontosan, melyiket válaszd, itt összeszedtünk néhány kristályterápiás információt ezekről az ásványokról. Türkiz A tibeti kultúra igen kedvelt köve, a valódinak mondható türkiz egészen ritka, ezért találkozhatunk a türkenit elnevezéssel is. Az ilyen kövek is tartalmaznak türkizt. A türkenit kisebb türkiz darabokból vagy […]
Read more
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home

Hírlevél feliratkozás

Értesülj aktuális akcióinkról, újdonságainkról...

Kosár
Kosara üres.