fbpx

Mandala.hu – Nagykereskedelem és webáruház

25.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes házhozszállítás!
Tavaszi akció! Minden lakberendezési tárgyra 30% kedvezményt adunk!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home
Cart 0 Ft

Az egyik legrégebbi szimbólum:

Hamza keze egy jobb oldali nyitott tenyér, amely a Közel-Keleten és Észak Afrikában vált különösen népszerűvé.

Eredete és jelentése a különböző hitvilágok szerint változhat. Azonban a tenyérrel előre néző, felemelt kezet mindenhol a védelem szimbólumaként tartják számon.

Milyen különböző elnevezései és jelentései vannak?

Hamza kezét arabul Khamsa, héberül Hamesh, és Chamsa-nak is nevezik. Jelentése öt. Az ötös szám (Hamesh héberül) reprezentálhatja az öt könyvet a Tórából. A zsidó tradíciók szerint Hamza keze szimbóluma Miriam kezének, Mózes és Áron testvérének.

Az iszlám vallásban Fatima kezének is nevezik, Mohamed próféta lánya után.

A legenda szerint miközben Fatima ételt kevergetett a tűz felett, férje Ali hazavitte otthonukba új kedvesét, egy fiatal és gyönyörű nőt. Fájdalmában elejtette a kanalat Fatima, de kezével folytatta az étel keverését, nem törődve a nagy kínnal. Csak akkor húzta ki a kezét, miután Ali rákiáltott. Férje ellátta sebeit és látva feleségének arcán a kicsorduló könnyeket, rájött mennyire szereti őt és milyen szomorúságot okozott neki, ezért elhagyta a másik nőt. Azóta szimbolizálja Fatima keze a türelmet, védelmet és a hűséget.

Az öt ujjat az iszlám vallás öt alappillérével kötik össze, de elsősorban a szemmel verés elleni szimbólumként ismert. Úgy tartja a mondás, hogy viselőjét megvédi a gonosz erőktől és a másoktól kapott rosszalló átkot visszaveri „jóakarójához”. Azt is szokták mondani, ha a Fatima amuletten repedés látszik, akkor viselőjét nagyon sok szerencsétlenségtől védte már meg.

A levantei keresztények Mary kezének nevezik.

A Hamza keze közepén általában egy szemet ábrázol, ami a mindent látó szemet képviseli, és amely a szemmel verés ellen védelmez, illetve a békét, a boldogság és a jólétet hozza el.

A kéz felfele és lefele is mutathat. Két szélső szimmetrikus ujjal is szokták ábrázolni.

A nyitott jobb tenyér képe megmutatkozik Buddha egyes kéztartásaiban is

A Hamza kezet nyaklánc, karkötő, vagy egyéb ékszereken ábrázolják, hogy viselőjének boldogságot, egészséget és jó szerencsét hozzon el. Megtalálható szobrokon, festményeken és egyéb dekorációs elemeken.

Webáruházunkban számos termékünkön megjelenik ez a szimbólum:

Related Articles

Gyanta füstölő

Talán kevesen hallottak erről a füstölő fajtáról, pedig talán az egyik legősibb füstölési forma lehet. A tömjént és a mirhát is gyanta formájában nyerik ki a fákból. Az általunk megszokott pálcika füstölőhöz hasonlóan itt is hozzá kevernek különböző illatanyagokat, amik lehetnek természetesek, így illatos fák, fűszerek, illóolajok, vagy mesterséges olajok is. A gyanta füstölőt rakhatjuk […]
Read more

Mala, Buddhista imafüzér

A mala a dharmikus (hindu, buddhista, dzsain) vallások imafüzére. Az elmondott mantrák számlálásához használják. A hinduknál hívják dzsapa malának is és a mantrák ezen való számolását dzsapázásnak. Állítólag minden vallás imafüzérének őse az indiai mala. 108 szemből áll plusz egy „guru” szemből. A 108 vallásos jelentőségű szám, aminek számos magyarázata van. Az egyik szerint 108 […]
Read more

Tibeti hangtál- a hangterápia eszköze

Az ősi keleti kultúrákban már sok ezer éve használják a hangtálat gyógyítási célra, mely Tibet ősi vallásában már megtalálható. Hitték és tapasztalták, hogy a gyógyulás nem mentes transzcendens hatásoktól. Számunkra a hangterápia nem írható le a nyugati orvostudomány egzakt módszereivel, hatásait ily módon nem lehet bizonyítani, azonban bizonyára nem maradt volna fenn ez a gyógymód, […]
Read more
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home
Kosár
Kosara üres.