fbpx

Mandala.hu – Nagykereskedelem és webáruház

25.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes házhozszállítás!
Tavaszi akció! Minden lakberendezési tárgyra 30% kedvezményt adunk!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home
Cart 0 Ft

A rézedényeket Indiában már évezredek óta használják konyhai célra, nagyanyáink idejében nálunk is használati tárgyak voltak a konyhában.
Tisztításuk speciálisabb a többi konyhai edényünkhöz képest, ugyanakkor semmi különleges anyagra nincs hozzá szükség csupán sóra, ecetre vagy citromra és forró vízre.
1 teáskanál sót és 1/2 dl ecet vagy egy citrom kinyomott levét öntsük bele a kulacsunkba, majd öntsünk hozzá 1 pohár forró vizet. Tekerjük rá a tetejét és alaposan rázzuk össze, fektessük el a kulacsot, majd 10 percig hagyjuk benne a keveréket úgy, hogy közben forgatunk rajta, hogy belül minden oldalát érje.
Újból rázzuk össze, öntsük ki a keveréket, majd tiszta meleg folyóvízzel öblítsük ki.
És már készen is vagyunk.
Ezt a tisztítást érdemes hetente egyszer elvégezni.
Amennyiben a kulacs külső oldala kezd oxidálódni, akkor a belső tisztítást követően a keverékbe mártott puha ruhával dörzsöljük át a kulacsot, majd öblítsük le. Ugyanolyan szép fényes lesz, mint új korában.
Mit tárolhatsz a kulacsodban?
A kulacs alapvetően az ivóvíz tárolására szolgál, ahhoz, hogy hosszú ideig elégedetten használd, más folyadékot ne tarts benne.
Mennyi ideig érdemes a vizet a kulacsodban tartani?
Néhány óra alatt a kulacsban tárolt ivóvíz feltöltődik hasznos elemekkel és az esetleges baktériumok elpusztulnak. 7 óránál tovább azonban ne tartsunk benne vizet, mert akkor már többréz oldódik ki, mint amennyire a szervezetünknek szüksége lehet.

Related Articles

Hamza keze

Az egyik legrégebbi szimbólum: Hamza keze egy jobb oldali nyitott tenyér, amely a Közel-Keleten és Észak Afrikában vált különösen népszerűvé. Eredete és jelentése a különböző hitvilágok szerint változhat. Azonban a tenyérrel előre néző, felemelt kezet mindenhol a védelem szimbólumaként tartják számon. Milyen különböző elnevezései és jelentései vannak? Hamza kezét arabul Khamsa, héberül Hamesh, és Chamsa-nak […]
Read more

Thangka festészet

A thangka festészet a tibeti buddhista ábrázolás fontos eleme. Amellett, hogy gyönyörű, gondosan elkészített festményekről van szó, elsősorban a vizualizációs istenségek gyakorlataihoz használják őket. A szimbológia szempontjából Indiából ered az ábrázolás, stílusában pedig keveredik benne a kínai illetve nepáli ábrázoló művészet. Több stílus létezik és ritkábban mást is ábrázolhat az istenségeken kívül pl. mandalákat vagy […]
Read more
mandala

A mandalák világa

Mandala szanszkrit eredetű szó, kört, körszeletet, körívet jelent. A Mandala a világegyetem (makrokozmosz és mikrokozmosz) közötti tökéletes egységet, harmóniát, azonosságot fejezi ki. Felépítésében a kör jellemzi a szellemiséget, spirituális és szellemi egységet, közepe a transzcendens Istenséget. A Mandala ábrázolása és használata, szinte minden kultúra gyökereiben jelen van, több vallásban is megjelenik. Az őshonos indián hagyományban […]
Read more
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home
Kosár
Kosara üres.