fbpx

Hogyan tartsd tisztán a réz kulacsod

A rézedényeket Indiában már évezredek óta használják konyhai célra, nagyanyáink idejében nálunk is használati tárgyak voltak a konyhában.
Tisztításuk speciálisabb a többi konyhai edényünkhöz képest, ugyanakkor semmi különleges anyagra nincs hozzá szükség csupán sóra, ecetre vagy citromra és forró vízre.
1 teáskanál sót és 1/2 dl ecet vagy egy citrom kinyomott levét öntsük bele a kulacsunkba, majd öntsünk hozzá 1 pohár forró vizet. Tekerjük rá a tetejét és alaposan rázzuk össze, fektessük el a kulacsot, majd 10 percig hagyjuk benne a keveréket úgy, hogy közben forgatunk rajta, hogy belül minden oldalát érje.
Újból rázzuk össze, öntsük ki a keveréket, majd tiszta meleg folyóvízzel öblítsük ki.
És már készen is vagyunk.
Ezt a tisztítást érdemes hetente egyszer elvégezni.
Amennyiben a kulacs külső oldala kezd oxidálódni, akkor a belső tisztítást követően a keverékbe mártott puha ruhával dörzsöljük át a kulacsot, majd öblítsük le. Ugyanolyan szép fényes lesz, mint új korában.
Mit tárolhatsz a kulacsodban?
A kulacs alapvetően az ivóvíz tárolására szolgál, ahhoz, hogy hosszú ideig elégedetten használd, más folyadékot ne tarts benne.
Mennyi ideig érdemes a vizet a kulacsodban tartani?
Néhány óra alatt a kulacsban tárolt ivóvíz feltöltődik hasznos elemekkel és az esetleges baktériumok elpusztulnak. 7 óránál tovább azonban ne tartsunk benne vizet, mert akkor már többréz oldódik ki, mint amennyire a szervezetünknek szüksége lehet.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás