fbpx

Mandala.hu – Nagykereskedelem és webáruház

25.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes házhozszállítás!
Tavaszi akció! Minden lakberendezési tárgyra 30% kedvezményt adunk!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home
Cart 0 Ft

A legjellegzetesebb tibeti buddhista oltár része a hét darab felajánló csésze. Ezek mindig a mécsestartóval együtt jelennek meg, így összesen nyolcféle felajánlást jelentenek. A hét csészét vízzel szokták reggelente megtölteni, majd este ki kell önteni és lefele fordítania csészéket. Másnap reggel aztán újra megtöltik vízzel. A nap végén a vizet lehetőleg növényekre öntsük. Természetesen, ha nem tudjuk ezt mindennap elvégezni, törekedjünk, hogy minél többször megcsináljuk, és meglátjuk, hogy milyen jó keretet ad ez a napunknak.

A felajánlás csészék mind mást jelentenek, balról jobbra a következőket:
Ivóvíz, fürdővíz, virág (látással kapcsolatos), füstölő (szaglás), a mécses (ehhez van külön mécsestartó. A bölcsesség, tiszta elme jelképe), parfüm, étel (ízlelés) és zene (hallás).
Miközben végezzük a felajánlást, elképzelhetjük, hogy mindezeket a tiszta érzékszervi tárgyakat ajánljuk fel a buddháknak és bódhiszattváknak, amivel az adakozást gyakorolhatjuk.

Gyakran láthatjuk, hogy néha a csészék rizzsel vannak töltve a virágnál, amire virágot tesznek, így a füstölőnél is, ebbe szúrják a füstölőt, az ételhez valamilyen édességet és a halláshoz kapcsolódó tálkához pedig egy kagylót raknak a rizsszemekre. A többi tálba ugyanúgy vizet öntünk. Így is összerakhatjuk az oltárunkat, amit nem feltétlenül kell minden nap cserélni. Bárhogyan is csináljuk, a felajánlást balról jobbra kell végezni.

Természetesen nem a buddháknak, bódhiszattváknak, védelmezőknek és meditációs istenségeknek van szüksége a felajánlásunkra, hanem ez magunknak egy eszköz, hogy minden reggel erősítsük célunkat. Ezek a felajánlások mind a vágyainkat is jelképezik, amin keresztül a világhoz ragaszkodunk. A felajánlással lemondunk a vágyainkról. Így reggelente tudatosíthatjuk e célunkat.

Másik gyakori kellék a mandala felajánló tál. Alapvetően a mandala felajánlás a tibeti ngöndro, vagyis alapgyakorlatok egyik eleme. Ennek megvan a maga rítusa, de van mód az oltárunkra is építeni egy mandalát felajánlásképpen. Ez a mandala a szent méru hegyet jelképezi, ami egy ősi indiai kozmológiai ábrázolás. Az egész világunkat jelenti, így itt magát a világot ajánljuk fel. Magán a hegyen az istenek laknak. Az oltárra négy rézgyűrűből álló szettel tudunk mandalát építeni. Ehhez Mindegyik gyűrűt rizzsel vagy féldrágakövekkel töltünk meg és így a tetejére tudjuk rakni a következő, kisebb gyűrűt. Így a végén egy emeletes kis „építményt” kapunk.

A felajánlások közben mondhatunk bármilyen buddhista mantrát, amit ismerünk, vagy ha tudunk direkt a felajánlásról szóló imát, az még jobb. A lényeg, hogy ne tekintsük a felajánlást egy olyan rituális dolognak, ami komoly képzettséget igényel. Mindenki végezheti a maga módján.

Related Articles

Ganésa, mint a bölcsesség, tudomány, művészetek Istene

Ganésa elefántfejű embertestű istenség, az egyik legismertebb alakja, akit Indiában és Nepálban is istenként tisztelnek. A Kezdetek és az Akadályok Urának tartják, a vállalkozások isteneként ő az, aki elhárít minden akadályt egy induló üzlet, utazás, próbálkozás elől.  A tudományok és művészetek védnöke, valamint az értelem és a bölcsesség istene. Ganésa, mint istenség a 4–5. században különült el egyértelműen […]
Read more

Füstölők – Indiai, tibeti, nepáli természetes füstölők

Füstölés története A füstölők a világ legősibb vallási és mágikus szertartásainak alapvető eszközei. Talán nem is létezett olyan ősi kultúra, amely ceremóniáihoz ne vette volna igénybe a füst erejét. Füstölőt gyújtottak, hogy az Isteneknek szentelt helyet megtisztítsák. Tették ezt azért, mert hittek abban, hogy bizonyos illatú füstölő használatával a jó szellemeket vonzzák, más illatú füstölők […]
Read more

Damaru dob

A damaru a dordzséhez és dilbuhoz hasonlóan, egy tibeti szertartás eszköz, mely szintén szimbolikus jelentéssel bír. Formáját tekintve egy homokórára hasonlít. Ma már fából készül a legtöbb, de eredetileg a homokóra formát két, a tetején összeillesztett emberi koponya alkotta. A koponyának csak a felső részeit illesztették össze, így lehetett rá kétoldalt bőrt húzni. Egy meghatározott […]
Read more
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Blog
Egyéb
slider
Tudástár
tudastar_home
Kosár
Kosara üres.